T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAĞCILAR - Dr. Sadık Ahmet Ortaokulu

Rehberlik Nedir?

Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir.

 

Rehberlik, öğrencinin kendisini tanıması ortaya koyması, kendi kararlarını kendisi vermesi, kendi hayatını kendisi yönlendirmesi ve sonuçlarında sorumlu olması işidir.

 

 

Rehberlik hizmetleri bir süreçtir. Rehberlik hizmetlerinin esası bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir.

 

 

Rehberlik servisinde kurulan psikolojik danışma ilişkisi tek yönlü olmaz. Rehber öğretmen ile öğrencinin karşılıklı saygı, hak, sorumluluk işbirliğine dayalı bir etkileşim ilişkisi kurulur.

 

Rehberlik bireyin benlik ve kişilik gelişimine yardımcı olmaktır.

 

Rehberlik servisine danışan öğrencinin özellikleri ne olursa olsun, hasta olarak algılanmaz ve çalışmalar öğrencinin kişilik özelliklerine saygı duyularak yürütülür.

 

Rehberlik ve psikolojik danışma isteklilik ve gönüllülüğe dayalı bir yardım sürecidir.

 

Rehberlik servisinde öğrenci hakkında edinilen bilgiler tehdit etme ya da baskı aracı olarak kullanılamaz. Edinilen gizli ve özel her türlü bilgi öğrencinin gelişimi için en verimli şekilde kullanılır ve gizli tutulur. Rehberlikte gizlilik esastır.

 

Rehberlik servisinde öğrenci hakkında hazırlanan test, anket, bilgi toplama amaç değil, öğrencilere yardımcı olmak için kullanılan araçtır.

 

              Rehberlik servisi sadece sorunlu olan öğrencilerle ilgilenmez. Önleyici, yönlendirici, uyum sağlayıcı, geliştirici, bütünleştirici, aydınlatıcı fonksiyonlarıyla diğer öğrencilere de hitap etmektedir

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.10.2018 - Güncelleme: 03.11.2023 12:06 - Görüntülenme: 842
  Beğen | 16  kişi beğendi